Aage Henry Haagenrud 1925 - 2012

 
Henry ble født på Østmobekken i Gardvik i Nord-Odal 12. juli 1925. Foreldrene, Alfred Juliusen Haugstad Haagenrud (1904 - 1966) og Thora Holth (1902 - 1969), fikk tre barn til - Ingrid (født 1927), Jørgine (født 1929) og Reidun (født 1932). Familien bodde flere steder frem til man bygde på Solberg i 1937 (Furuholmen på Knapper).

Henry gikk på Knapper skole frem til 1940. Jørgine Sandbæck, Ingeborg Bjørnstad og Alfred Stokke var lærere ved skolen.

Alfred var skogsarbeider, og Henry måtte tidlig ut for å tjene til livets opphold - riktig nok ikke som skogsarbeider. Allerede som 5-åring begynte Henry å øve på trekkspillet til far, og han hadde sin første soloopptreden på Kongsvinger-marken som 8-åring. Selvfølgelig spilte han da på sin fars trekkspill. De spilte også duett på samme trekkspill.

Etter dette spilte de nå ute til dans på lørdagskveldene sammen i Odals-bygdene og Solør-bygdene. Den første betalte spillejobb var på Spillaug Gård i Gardvik i 1933. Han fikk den nette sum av 2,50 kroner, og for disse pengene kjøpte han en tollekniv (finnekniv) med hestehode i sølv.

 

Henry i 1946 - 21 år

 

Oppdragsbekreftelse fra Norsk Rikskringkasting 1941

  Allerede den 15. oktober 1937 hadde Henry sitt første oppdrag i Norsk Rikskringkasting. Studioet lå i Roald Amundsensgate, og den første hallomannen var den legendariske Theodor Hald. Programmet var: Stadionmarsj av Chr. Liebak, Love Smiles av Frosini, Novelty Fox av Harald Henschien. Honorar 20 kroner.

I 1939 ble Henry antatt av Norsk Rikskringkasting til faste oppdrag, og hadde sin siste konsert under II Verdenskrig 3. mars 1941. Etter dette ble "alle" radioapparater inndratt (konfiskert), og selv om Norsk Rikskringkasting fortsatt ønsket ham til konserter, valgte Henry å si nei takk. Hans første opptreden i Norsk Rikskringkasting etter krigen var 3. juli 1945. Honorarene lå nå på fra 35 - 50 kroner per konsert.

Henry valgte å jobbe i skogen sammen med sin far under krigen, frem til han begynte på Handelsskolen i 1947.

Sitt første trekkspill skaffet Henry seg i 1941. Det var et tre-korig knappespill med flatt klaviatur – importert fra Sverige av Henschien. Det kostet hele 425 kroner. Etter dette har mange trekkspill fått gleden av hans spreke fingre.

   
I 1945 deltok Henry i Norgesmesterskapet i trekkspill. Dette utspant seg i Eldorado kino i Oslo, og her knivet han blant annet med Erling Stordal. Det var så jevnt mellom de to at juryen hadde store problemer. Valget falt til slutt på Henry. Etter dette ble Henry tatt med i alle sammenhenger, og var vel egentlig det man kan kalle en av den tidens kjendiser.

Senere på året turnerte Henry sammen med sin gode venn Vidar Sandbeck. De hadde totalt 18 konserter i oktober og november. Konsertene ble kalt "En hyggelig aften" og inneholdt både solonumre og duetter for trekkspill og fiolin.

 

Skisse av Vidar Sandbeck

   

Avgangsvitnemål fra folkeskolen 1940

 

Henry tok altså Handelsskolen i perioden 1947 - 1949. Etter dette begynte han som læregutt som metalldreier hos Andersson & Co i Normannsgaten 47 i Oslo. Siden begynte han som radiomontør hos ASRI (AS RadioIndustri senere Norsk Philips AS).

Fra 1950 turnerte Henry vestlandet sammen med flere andre.

Etter dette begynte han hos Hornås Musikkhandel i Oslo, hvor han naturlig nok solgte trekkspill og andre musikkinstrumenter.

I 1952 giftet han seg med Marit Sagerud og bosatte seg på Sørumsand i Akershus. Siden flyttet de til Sagdalen ved Strømmen utenfor Oslo. Her fikk de sitt første barn i 1954 - Anita - og siden Per Gisle i 1959.

Han ble hos Hornås frem til 1963. I 1963 flyttet han med familien til Gjøvik, siden han ble tilbudt stillingen som disponent i Gjøvik Musikkhandel. På Gjøvik trivdes familien godt, og Henry forsatte i stillingen frem til 1970.

I 1970 ble han tilbudt å starte egen trekkspillavdeling hos Imerslund Musikk i Oslo. Henry syntes dette var spennende, og valgte å pendle mellom Gjøvik og Oslo frem til 1973, da familien valgte å flytte tilbake til Sørumsand. Her bor han fortsatt. Han ledet trekkspillavdelingen hos Imerslund Musikk frem til ha gikk av med pensjon i 1989. Henry sovnet stille inn i sitt hjem på Sørumsand 13. september 2012.

   
Som før nevnt har Henry hatt mange trekkspill i sitt eie. Nedenfor finnes en liste over alle spillene han har hatt:
  • Tre-korig knappespill med flatt klaviatur
  • RIXIE fra Ericsson i Gøteborg
  • JolesPelle av svensk fabrikat
  • Bengts Dragspelstjenst Stockholm
  • Scandalli Super VI italiensk
  • DARI Constellation italiensk (designet og bygget av Alfredo Romagnoli)
  • ZeroSette B30
  • ZeroSette B32 (første i Norge)
  • EuroTone modell 106 (designet av Henry og bygget av Borsini)
  • Universal i italiensk Produksjon

Henry designet og importerte EuroTone til Norge. Dette ble delvis produsert av Borsini og Bugari Armando.

Moderne knappespill fra Bugari Armando
                E-post: swegger@online.no